• Forside
  • Privatlivspolitik
  • Kontakt
    • Email
    • Facebook
    • Instagram

ails

Umahro-certificeret sundhedsrådgiver Tina Mai

  • Bøger
  • Blog
  • Opskrifter

Bøger

Den plantebaserede kost

Den-plantebaserede-kost-forsideAnmeldelse af bogen “Den plantebaserede kost”

“Den plantebaserede kost” er skrevet af klinisk diætist, cand.scient. Maria Fielding og læge Tobias Schmidt Hansen. Bogen er udkommet på forlaget Muusmann i oktober 2016 og kan bl.a. købes hos Saxo.

Bogen er af forfatterne tænkt som et opgør med nogle af de mange kostmyter og misforståelser, der i dag findes på kostområdet. Hvordan det vi spiser påvirker vores helbred. Og hvordan det vi betragter som almindelig dansk kost, er årsagen til de mange livsstilssygdomme, vi er kommet til at betragte som en naturlig del af livet, og det at blive ældre.

I stedet giver bogen en grundlæggende forståelse for, hvad der vil være optimal kost – ikke bare sund kost, men optimal kost. Netop denne skelen mellem hvad der er sundt (sundere), og hvad der er optimalt, er et gennemgående tema i bogen.

Hvad er sund kost?

Danskernes opfattelse af hvad sund kost er, varierer meget fra person til person. Nogle vil mene, at de spiser sundt, blot fordi de spiser varieret undgår fastfood og Cola, andre fordi de ofte spiser fisk og grøntsager. Vi har alle vor opfattelse af, hvad der er sundt, og jeg tror de fleste vil opleve, at blive provokeret en smule af forfatternes holdning til f.eks. fisk, plante- og fiskeolie, æg og kød.

Når man læser bogen giver det imidlertid god mening. Forfatterne forholder sig nemlig til hvorvidt hele fødevaren er sund. Det er altså ikke nok, at fødevaren har mange gode egenskaber, hvis den samtidig indeholder stoffer som trækker den anden vej. Fisk f.eks., har mange gode egenskaber, men desværre også en række uheldige stoffer som methylkviksølv, PCB og dioxin.

Sundere end – men ikke optimalt

Erstattes de røde bøffer af fisk , så vil fisk helt klart være et sundere alternativ. Men bogen søger at oplyse os om, hvad der vil være optimal kost, og dioxiner m.v. er nu en gang ikke særligt optimalt. Særligt ikke hvis de samme positive egenskaber findes i fødevarer, som ikke samtidig har uhensigtsmæssige egenskaber. Ikke overraskende – bogens titel tages i betragtning – så argumenterer forfatterne for, at en ren plantebaseret kost er det eneste rigtige, hvis man vil ernære sig optimalt.

Træf dine egne valg, men gør det på en oplyst baggrund

Skal de der ikke ønsker at leve udelukkende plantebaseret, så bare helt give op, og fortsætte uændret? Slet ikke! Bogen giver dig viden om, hvad der er sundt og usundt og hvorfor. Hvor meget du ønsker at ændre på din kost og i hvilket tempo, det er naturligvis helt op til dig. Du kan vælge blot at erstatte nogle fødevarer med et sundere valg. Selv en lille øgning af dit indtag af frugt og grønt, vil være et stort plus for dit helbred.

Min varmeste anbefaling

Bogen provokerer og irriterer mig, men på den gode måde, og kun fordi også jeg ønsker, at høre en anden sandhed. Kød kan jeg undvære… men fisk, skaldyr og fjerkræ undværer jeg nødigt helt. For mig er løsningen en kost mere i retning af det flexitariske (særligt fordi jeg har et barn, som nærer stor mistillid til de fleste grøntsager), men det er et oplyst valg. Netop derfor anbefaler jeg, at man læser bogen. Den er mættet med viden om kost, har sine argumenter i orden og pålidelige forskningsresultater i ryggen.

Du bliver klædt på til at træffe dine egne valg, og forholde dig kritisk til populære overskifter, moderne kure og kost-religioner. Ikke alle forskningsresultater er pålidelige, husk altid at tjekke afsenderen. Studier sponsoreret af f.eks. fødevareindustrien har 4-8 gange større sandsynlighed for at falde ud til deres fordel, så tro ikke alt hvad du hører og læser.

Bogen kan købes hos bl.a. Saxo

Rigtig god læselyst.

Den plantebaserede kost Book Cover Den plantebaserede kost
Muusmann' Sundhed
Maria Felding & Tobias Schmidt Hansen
Muusmann
Oktober 2016
Softback
312

Forlaget om bogen:

Tanker om miljø, etik og sundhed har i den seneste tid vakt stor interesse og nysgerrighed omkring vegansk og plantebaseret kost. Mens flere og flere danskere skifter frikadellerne ud med bønnebøffer, bekymrer andre sig og spørger, om det overhovedet er sundt kun at spise planter. Får veganere nok protein, er komælk nødvendig for sunde knogler, og giver soja brystkræft? Og hvad med fisk??

Bogen er skrevet i et samarbejde mellem en læge og en klinisk diætist for at hjælpe danskerne ud af ernæringsjunglen og de mange modstridende råd. At give en forståelse for, hvad sund kost egentligt handler om, og vise, hvordan en plantebaseret kost kan forebygge og behandle gigt, forhøjet blodtryk, type 2-diabetes, tarmsygdomme og andre såkaldte kroniske sygdomme.

Bogen gennemgår kostmyter, misforståelser omkring inflammation, antioxidanter, mættet fedt, insulinresistens og mange andre populære emner og naturligvis alle de hyppigt stillede spørgsmål omkring plantebaseret ernæring. Med andre ord giver bogen den viden, alle bør have omkring, hvordan fødevarer påvirker sygdom og sundhed, så der ikke længere er nogen tvivl om, hvad den mest optimale kost er.

Til sidst følger en guide til, hvordan kosten gøres grønnere, hvad man skal være opmærksom på og en masse tips til at gøre det meget nemmere at spise en sund, plantebaseret kost.

Om forfatterne
Maria Felding er klinisk diætist, cand.scient. i klinisk ernæring, skribent, foredragsholder og har selvstændig praksis. De mange sundhedsmæssige fordele ved en plantebaseret kost danner udgangspunkt for hendes vejledninger, og hun har selv fulgt kostformen i 10 år.

Tobias Schmidt Hansen er læge, skribent og foredragsholder. Han er ekspert i komplementær og alternativ medicin og har siddet i Sundhedsstyrelsens råd for dette. Har taget kurser ved USA’s førende naturlæge Dr. Andrew Weil og er patientrådgiver i Skleroseforeningen.

  • Del
  • Facebook
  • E-mail
  • Pinterest


Leave a Comment

« Radicchiosalat
Ingefær – antiinflammatoriske shots, drikke, salater & varme retter »

. Annuller svar

Stay up to date

Modtag emails med sund inspiration og opskrifter

Anbefalet bog

Annonce

Privacy & Cookies: Jep - vi bruger også cookies Cookie Politik

Stay up to date

Modtag emails med sund inspiration og opskrifter

Måske vil du også synes om

A38 med skyr, mysli, bær og mynte

A38 med skyr, mysli, bær og mynte

billede energigrød

Professorens Grønne energigrød – super sund tarmbooster!

chiafrøboller

Chiafrøboller – lækre glutenfri boller

Jordbærsuppe med lakrids

Jordbærsuppe med lakrids eller citronmelisse

Bagt kartoffelsuppe med selleri og kylling

Bagt kartoffelsuppe med selleri og kylling

Copyright © 2016 · Ails.dk
loading Annuller
Indlæg blev ikke sendt - kontroller din e-mail adresse.
E-mail tjek mislykkedes, prøv igen
Beklager, din blog kan ikke dele indlæg via e-mail.