Gurkemeje er både krydderi, kosttilskud og medicin
Gurkemeje tilhører ingefærfamilien, og har som sin slægtning et væld af gode egenskaber.
Gurkemeje har været brugt i Asien i tusinder af år. Først som farvestof og senere for sine medicinske egenskaber. Som krydderi bruges det ofte i krydrede retter, og indgår i mange indiske, asiatiske og mellemøstlige retter. Det er også gurkemeje der giver karry (blandingskrydderi) dets gule farve.
Gurkemeje kan anvendes i tørret, pulveriseret form, men anvendes også frisk på samme måde som ingefær. Mange supermarkeder har i dag har frisk gurkemeje i grøntafdelingen. Det kan være en god idé, at bruge et par tynde latexhandsker, hvis du bruger roden i køkkenet – det er ikke uden grund, at den bruges som farvestof.
Man har længe vidst, at gurkemeje har antiinflammatoriske, antioxidante, svampedræbende og antibakterielle egenskaber. Der forskes nu også i mulig anvendelse inden for neurologien. Ny forskning viser, at den kan øge væksten af nye hjerneceller.
Curcumin, som er den mest aktive bestanddel af gurkemeje, aktiverer gener til at producere et bredt spektrum af antioxidanter. Stoffet forbedrer også glukoseomsætningen, og er med til at opretholde en sund balance i tarmfloraen.
Neurolog David Pearlmutter anbefaler i sin bog “Hjernens nye liv” et tilskud på 500 mg to gange dagligt, med mindre man i forvejen anvender masser af karry eller gurkemeje i sin mad.
Curcumin optages bedst sammen med sort peber og fedtholdig mad. Nogle kosttilskud er derfor tilsat peber. Alternativt kan pillerne sluges sammen med et par hele peberkorn.
Kilder: Neurolog David Pearlmutter og Wikipedia
.