Kokosolie – den tredje bog i en serie om functional foods
Bogen er skrevet af Sandra Pugliese, Anna Iben Hollensberg og Charlotte Gylling Mortensen. Sandra er autodidakt kok og kogebogsforfatter. Anna og Charlotte er bl.a. meget andet certificerede Functional Medicine Clinical Practitioners – mig bekendt de to første af slagsen i Danmark.
Tilsammen udgør de tre skønne kvinder et stærkt trekløver, som med stor passion formidler og forener viden og praktik i form af lettilgængelig viden og vidunderlige opskrifter. Bogen er udgivet af forlaget Muusmann. Foto: Thomas Hergaard.
Bogen om kokosolie kan købes hos bl.a. Saxo (sponsoreret link)
Alt det du (muligvis) ikke vidste om jomfrukokosolie
I bogens teoretiske del får du bl.a. svar på, hvorfor fedt er ikke bare fedt, og en kalorie ikke bare en kalorie. Hvordan det lige er med kolesterol samt hvordan olien, som består af 90% mættet fedt, alligevel kan støtte vægttab – især det irriterende og usunde mavefedt!
Men du bliver også klogere på laurinsyre, som giver olien antimikrobielle egenskaber (dræber bakterier, svampe og vira), ketonstoffer (som menes at være nervebeskyttende, og muligvis kan gøre en forskel i forhold til sygdomme som bl.a. alzheimers), samt aktive plantestoffer som fungerer som antioxidanter i kroppen som bl.a. beskytter og genopbygger cellerne, regulerer mikrobiomet i tarmen, og har beskyttende effekter i forhold til hjerte-/karsygdom.
Listen er lang, og i bogen kan du læse meget mere oliens egenskaber i forhold til bl.a.:
- Kræft
- Hudpleje – især ved tør hud og (på grund af den antimikrobielle virkning) børneeksem og acne
- Lusemiddel
- type 2-diabetes
- Mund- og tandhygiejne
- Tarmen og fordøjelsen
- Vægten
- Demens/Alzheimers m.m.
- Hjerte-/karsygdomme
Forkæl dine smagsløg
Nu kan du selvfølgelig bare nappe, de af forfatterne anbefalede, 1-2 spsk. jomfrukokosolie dagligt på en ske, eller stege din mad i det (under alle omstændigheder en god idé), men så ville du snyde dig selv for Sandras lækre opskrifter – og det må du altså ikke.
Ud over de opskrifter jeg bringer her, må du ikke gå glip af Bountyis og andre søde sager, samt Kokos- kaffe/kakao/the og mange andre lækkerier.
Smagsprøver på bogens lækre opskrifter:
Hjemmelavet kokosmælk
Sprødstegte kartofler med rosmarin og hvidløg
Skalddyrs-chowder
Gode Links
I bøgerne i serien om functional foods finder du et afsnit om functional medicine, hvor forfatterne giver en kort introduktion til dette meget spændende emne. Hvis du synes det er lige så spændende som jeg, så kan du læse mere på hjemmesiden for Institute for Functional Medicine.
Bogen om kokosolie kan købes hos bl.a. Saxo lige her (sponsoreret link)
Måske du kender en, som også kunne være interesseret i dette? Du er meget velkommen til at like og dele.
.