Forberedelses tid | 12 timer (udblødning af kikærter) |
Tilberedningstid | 10 minutter |
Ventetid | 1 time (bagetid) |
Antal personer |
personer
|
- 350 g aubergine
- 200 g kogte kikærter *se noter
- 1,5 spsk hasselnøddesmør
- 2 spsk ekstra jomfruolivenolie
- 1 stk stor usprøjtet citron
- 2-3 spsk koldt vand
- 4 fed hvidløg
- 1 håndfuld basilikum
- 1 lille håndfuld hasselnødder
- himalayasalt
Ingredienser
|
- Skyl auberginen og aftør den. Prik den flere steder med en gaffel og bag den i en forvarmet ovn ved 180 °C varmluft i 45-50 minutter. Den skal være helt mør, hvilket du bedst kan mærke, hvis du stikker en kødnål i den.
- Skrab kødet ud og kassér skrællen. Kom kødet i en foodprocessor sammen med nøddesmør, 1 spsk olie, fintrevet skal fra citronen samt saften fra den halve, 2 spsk vand og hvidløg.
- Aftør basilikum med et fugtigt klæde og kom også det i foodprocessoren og kør, til du har en cremet hummus. Tilsæt lidt ekstra vand, hvis nødvendigt, og smag til med salt og evt. ekstra citronsaft.
- Grofthak nødderne og svits dem et par minutter i den resterende olie.
- Server hummussen med de ristede nødder henover.
* Kogte kikærter fra dåse smager ikke godt nok, så har du ingen hjemmekogte, så brug hellere hvide bønner fra dåse (drænet) eller lav en anden ret. At koge kikærter selv er meget let: Du udbløder dem i koldt vand 8-12 timer. Hælder vandet fra og koger dem i nyt, rent, koldt usaltet vand, til de er møre. Det tager ca. 45-60 minutter. Du skal bruge ca. 1½ dl tørrede kikærter for at få 3 dl kogte, men lav endelig en hel pose, de lader sig nemlig fint fryse i kogt tilstand, og så har du næsten friskkogte kikærter på ingen tid, når du skal bruge dem. Her tager du bare kikærterne ud af fryseren, overhælder dem med kogende vand, og 1 minut senere er de klar.
Variation
Du kan også sagtens lave hummussen med stegt aubergine i stedet. Så får du også
brugt skrællen på den. Personligt laver jeg den lige så ofte sådan, og her salter jeg
først auberginen, som jeg har skåret i tern. Ca. 1 time skal de ligge med salt i et
dørslag, derefter skyller jeg dem kort og knuger dem fri for væde. Jeg steger dem
på panden 5-7 minutter i lidt ekstra olivenolie, og resten af fremgangsmåden er
den samme. Det eneste, du så skal være opmærksom på, er, at hummussen bliver
en del mørkere pga. skrællen.
.