Opskrift af Majbritt L. Engell fra bogen “Tarme i topform”. Du kan læse om bogen og købe den her.
Hvis du elsker boller, men gerne vil undgå gluten, så følger her opskriften på de lækreste, sunde glutenfri chiafrøboller.
Min (meget kræsne) datter elsker boller med ost til morgenmad, og jeg har bagt almindelige grovboller til hende siden hun var lille. I forsøg på at undgå gluten, har jeg testet de glutenfri chiafrøboller på den absolut hårdeste og mest nådesløse madanmelder jeg kender. Med bedømmelsen “De er vildt lækre mor!” må de siges at være bestået.
Hvis du selv har kræsne eller bare skeptiske børn, så er det en god idé at introducere nye indslag med den største selvfølgelighed, og uden lange taler om, hvor sundt det er. Det virker i hvert fald hos os – selv om det selvfølgelig ikke i sig selv er en garanti for succes.
Bollerne er meget luftige og let fugtige uden at være klæge. Det gør dem velegnede til også lige at spise på farten som de er eller som tilbehør til suppe e.lign.
Tarmboost: De mange små frø hjælper din fordøjelse på vej, og bidrager med masser af sunde fedtsyrer, vitaminer og mineraler.
Bollerne kan fryses, så lav endelig rigeligt, når du alligevel er i gang. Bemærk at du nemt kan gange opskriften op, ved f.eks. at skrive 20 stk. i stedet for 10 stk.
Antal personer |
stk.
|
- 25 g gær
- 4½ dl lunkent vand
- 2 spsk olivenolie ekstra jomfru
- 1 tsk salt
- 50 g chiafrø eller hørfrø
- 50 g mandelmel
- 120 g fuldkornsrismel
- 120 g boghvedemel
- 3 spsk FiberHUSK eller loppefrøskaller
- Hasselnøddeflager eller hørfrø
Ingredienser
Topping
|
- Rør gæren ud i lunkent vand
- Tilsæt olie, salt, chiafrø, mandelmel, fuldkornsrismel, boghvedemel og FiberHUSK
- Rør dejen grundigt, minimum 5 minutter med dejkroge eller i røremaskine.
- Kom et viskestykke over dejen og sæt den til hævning et lunt sted i 30 minutter
- Form 10 boller og lad dem efterhæve 20 minutter mere. Varm imens oven op til 180 grader (varmluft)
- Pensl bollerne med æg eller æggehvide og drys med hasselnøddeflager
- Bag bollerne i ovnen i 15-20 minutter, til de er fint gyldne.
Tip: Spis en til morgenmad, fx med peanutbutter sammen med 1-2 æg eller 1-2 æggemuffins (opskrift fra bogen Tarme i topform). Kan fryses. Tilsæt eventuelt ca. 100 g revet gulerod, persillerod eller squash. Bag brødene ca. 5 minutter længere.
Twist: I brødopskriften er hvedemel erstattet med mandelmel, boghvedemel og fuldkornsrismel, ligesom der er tilsat FiberHUSK/loppefrøskaller, som er med til at samle brødet.
.