Supersund Flexitar – Den optimale balance mellem kød og grønt
Så udkom bogen “Supersund Flexitar” af Sandra Pugliese og Martin Kreutzer, som sammen står bag en række andre bøger.
Flexitar – hvad er nu det, og orker vi flere “bokse” og “ernærings-religioner”? Nej egentlig ikke, hvis jeg selv skal besvare spørgsmålet. De gode nyheder er, at det egentlig heller ikke er det, der er på færde. Det handler groft sagt bare om en ernæringsretning, som bygger på et princip om en antiinflammatorisk kost med (meget) mere grønt og mindre kød. Altså i store træk det, jeg i forvejen skriver om på bloggen – bare lige tilsat endnu mere grønt og endnu mindre kød, og stort set kun i form af fjerkræ, fisk og skaldyr.
I korte træk kan man sige, at der ikke findes en fast definition på, hvordan flexitarens kost skal sammensættes, men bogen bygger på disse grundprincipper:
– mindst 1 kg grønt (inkl. frugt) pr. dag
– Ingen kød fra okse, svin, får og ged = rødt kød
– Kvalitetsproteiner i hver eneste ret, men til gengæld færre end i almindelige retter for at give plads til grønsagerne og det sunde fedt
– Antiinflammatoriske råvarer over hele linjen
Der er for mig ingen tvivl om, at det formentlig er den sundeste måde at ernære sig på, og det er som end ikke så “langhåret”, som det lyder. Bogen er ikke fuld af forbudslister og løftede pegefingre, men giver dig mulighed for at træffe dine egne valg på et velinformeret grundlag, og forsyner dig med gode råd, nyttig viden og masser af opskrifter. Følg den slavisk eller pluk det ud, som giver mening for dig. Jeg har med succes afprøvet et par af opskrifterne, og kommer helt sikkert til at bruge bogen – men som supplement til de andre bøger og opskrifter i samlingen. Alt i alt så har bogen givet mig ny viden og inspiration, og det er for mig altid det vigtigste.
Jeg har fået lov at bringe et par smagsprøver fra bogen i form af opskrifter. Opskrifterne vil blive lagt på bloggen i nær fremtid, så kig snart forbi igen.
Du kan læse mere om bogen/købe den hos Saxo

Muusmann' Sundhed
Muusmann
19-12-2016
250
Thomas Hergaard
Bogen kan bl.a. købes hos Saxo
At være flexitar er et aktivt valg, hvor sundheden er en central faktor i sammensætningen af dagskosten. Mere energi og overskud, lavere sygdomsrisiko og generelt øget trivsel er det kontante udbytte af at skrue en kost sammen, der byder på masser af grønt – samt de helt rigtige råvarer fra den animalske lejr. Bogen giver en grundig teoretisk introduktion til flexitarens trendsættende strategi, som på unik vis forener det sundeste fra veganerens og kødspiserens madunivers.
Bogen byder på et væld af smagfulde opskrifter. Alle retter er bogstavelig talt gjort så spiselige, at det er nemt at komme i gang, uanset om du er single eller må navigere rundt i familiens fælles interesser. Her findes ingen besværlige madplaner, men til gengæld konkrete forslag til dagskostens sammensætning og masser af kombinations/variationsmuligheder.
Om forfatterne
Sandra Pugliese og Martin Kreutzer er et stærkt team, som står bag flere populære kostbøger, blandt andet Souping og Ingefær. Sandra mestrer de smagfulde opskrifter, som sprudler af styrke, til perfektion, mens Martin med sin store ernæringsfaglige ballast bidrager med teoretisk tyngde, som garanterer, at du får fuldt sundhedsmæssigt udbytte af din indsats.
.