Forskning i tarmbakterier, en sund mikrobiom og antiinflammatorisk kost…
– du har sikkert allerede hørt lidt om det, for det har fyldt en del i medierne i nogen tid. Nogle er yderst skeptiske, mens andre går i den modsatte grøft, og mener at kuren mod snart sagt alt er lige om hjørnet.
Jeg er et relativt skeptisk menneske, og har aldrig været på kur eller bekendt mig til nogen af tidens skiftende “kost religioner”, men hørte ved et tilfælde om den nye forskning i tarmbakterier, og bakteriernes betydning for bl.a. vores helbred, humør og energi. Jeg blev nysgerrig, begyndte at læse – og kunne ikke stoppe igen.
Når man søger at tilegne sig ny viden, er det vigtigt at være kritisk. Jeg gør mig derfor umage med, at skelne mellem det man rent faktisk ved, og det man bare tror eller mistænker. Jeg er kritisk med kilden til de informationer jeg finder.
Jeg er ikke hverken læge, diætist eller forsker (men gid jeg var), så mit ydmyge mål er alene, at videregive det jeg ved, dele mine egne erfaringer og give dig tips til, hvor du kan finde mere viden, nemme opskrifter og hvordan det hele kan omsættes fra teori til praksis – også hvis du som jeg har kræsne børn til bords.
Vi er alle forskellige af temperament – nogle vil gerne helt ned i detaljen og forskningen, andre vil bare gerne vide, hvad det helt overordnet handler om og i gang. Jeg skal gøre mit bedste for at give dig mulighed for begge dele, alt efter dit temperament.
Derfor følger her den meget korte version. Vil du vide mere, vil der løbende komme nye artikler til her på bloggen. Se også listen af nye spændende bøger, som er rige på både opskrifter og spændende ny viden.
al sygdom begynder i tarmen..
Sådan skal den græske læge Hippokrates – den moderne lægevidenskabs grundlægger – have udtalt sig i det tredje århundrede f.kr.
Alligevel er forskningen i tarmbakterier relativt ny. En af grundene hertil er, at omkring 90% af de bakteriearter som lever i vores tarmsystem ikke tåler ilt. De dør og døde bakterier kan ikke dyrkes i laboratoriet.
Takket være avancerede DNA-tekniker er det nu muligt, og forskerne er kommet på sporet af hundredvis af bakteriearter. Således kommer der nu hver dag ny viden om de ca. 1½ kilo levende bakterier som bor i din tyktarm.
Vi er vant til, at bakterier er af det onde, og forbinder dem med sygdom, hvorfor de straks må udryddes. I virkeligheden er der blandt bakteriearterne både skurke og helte, og tarmbakterierne synes at have stor betydning for vores helbred, energi og humør.
Sammensætningen af de bakterier – gode som dårlige – der bebor din tarm, kaldes for mikrobiotaen.
Mikrobiotaen er forskellig hos os alle, og har tilsyneladende betydning for dit helbred, humør, vægt, immunforsvar – ja stort set alt. Forskere mistænker sågar, at nogle af svarerne på, hvorfor nogle mennesker udvikler neurologiske sygdomme som Alzheimers, Parkinson, ADHD m.fl. kan føres tilbage til vor mikrobiom.
Afhængig af hvor sund din mikrobiom er, kan den altså påvirke hele dig i positiv eller negativ retning. Heldigvis kan du relativt hurtigt og enkelt ændre på din mikrobiom, og forbedre den ved at ændre på din kost og din livsstil.
Vejen til en bedre mikrobiom
Det handler i virkeligheden om, at spise alt det du sikkert allerede godt ved er sundt. Uden forbudslister og løftede pegfingre bør du samtidig begrænse de problematiske bakteriers livretter:
Spis antiinflammatorisk kost | Begræns |
Alle slags grøntsager | Gluten |
Alle slags bær | Sukker og mad og drikke sødet med frugtsukker |
Fisk og skaldyr | Kød fra firbenede dyr som okse, lam og svin |
Fjerkræ | Forarbejdet pålæg |
Nødder, mandler, frø og kerner | Færdigretter og fastfood |
Surmælksprodukter og ost | Kunstige sødestoffer |
Ris, havre, hirse, boghvede, quinoa og kartofler | Konsistensmidler |
Bælgfrugter og linser | |
Vand, te og kaffe | |
Mørk chokolade |